Wydarzenia

MAJOWA POKRZYWA – MAJOWE WZMOCNIENIE !

MAJOWA POKRZYWA – MAJOWE WZMOCNIENIE !

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu, to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.modanaurode.pl_pokrzywa_napar_na_wlosy

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit.

Herbata z pokrzywy:

Herbatę można przygotować z liści świeżych bądź suszonych. 96526ff4295d1c9a001ad28671688f5eJedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy zalewa się wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia, zaleca się picie herbaty z pokrzywy na czczo, raz dziennie, bez cukru. Dla poprawy smaku można zmieszać pokrzywę z melisą albo rumiankiem

 

 

Sok z pokrzywy:

Sok z pokrzywy przyrządza się ze świeżych młodych pędów pokrzywy i liści. Trzeba je dokładnie umyć, po czym zmiksować w mikserze albo przepuścić przez sokowirówkę i odcedzić. Pić jeden kieliszek dziennie. Można również wykonać z pokrzywy smaczne ciasto . SMACZNEGO !!

 

IMG_20160421_124828

0 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>