MAJOWA POKRZYWA – MAJOWE WZMOCNIENIE !
Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera wiele cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych pomocnych m.in. przy leczeniu kamicy nerkowej i artretyzmu, to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit.
Herbata z pokrzywy:
Herbatę można przygotować z liści świeżych bądź suszonych. Jedną czubatą łyżeczkę do herbaty liści pokrzywy zalewa się wrzątkiem i pozostawia do naciągnięcia, zaleca się picie herbaty z pokrzywy na czczo, raz dziennie, bez cukru. Dla poprawy smaku można zmieszać pokrzywę z melisą albo rumiankiem
Sok z pokrzywy:
Sok z pokrzywy przyrządza się ze świeżych młodych pędów pokrzywy i liści. Trzeba je dokładnie umyć, po czym zmiksować w mikserze albo przepuścić przez sokowirówkę i odcedzić. Pić jeden kieliszek dziennie. Można również wykonać z pokrzywy smaczne ciasto . SMACZNEGO !!